Ρωσία, Ελλάδα: Ειρήνη – Ευημερία

PutinCapture

Vladimir Putin – Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η Ελλάδα ως χώρα φιλίας και συνεργασίας πάντα προσέβλεπε στους συμμάχους της για υποστήριξη στην επίλυση των προβλημάτων της που δυστυχώς, πάντα βρίσκονταν στο προσκήνιο της πολιτικής της ζωής. Το σύνθημα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» ήταν παρόν κατά την επίσκεψη του τότε Γάλλου προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν στην Αθήνα.

Οι Γάλλοι πάντα ήταν de jure σύμμαχοι από την εποχή των μεγάλων φιλελλήνων Στατωμπριάν (Francois-René de Chateaubriand – Το ταξίδι στην Ελλάδα, 1806), Φαβιέρου, Κλεμανσώ, παρά του ότι από το 1921 – de facto, είχαν συμμαχήσει κρυφά με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προς ωφελιμισμό από τα πετρέλαια της Μοσούλης, αποσύροντας την υποστήριξη τους προς το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα της Μικράς Ασίας, αποστέλλοντας εν κρυπτώ εξοπλισμό και δολίως, υποστηρικτικές διαβεβαιώσεις  στους Τούρκους.

Κατά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1907-1998) στην Ελλάδα το 1974, η φιλία εδραιώθηκε έτι περαιτέρω, καθώς η Γαλλία ήταν η χώρα που είχε επιλέξει ο τότε ηγέτης της ΕΡΕ και ιδρυτής της μετέπειτα ΝΔ, να ζήσει τους μοναχικούς χρόνους της αυτοεξορίας του – εποχή της ρήξης με τα Ανάκτορα που κορυφώθηκε από την απόκρουση της εντολής του προς τη Φρειδερίκη να μην επισκεφθεί το Λονδίνο μετά την δολοφονία Λαμπράκη όπου και προπηλακίστηκε εντόνως από την Αμπατιέλου.

Oι Άγγλοι κατηγορήθηκαν ως εκ των κυρίων υπαιτίων του Εμφυλίου, λόγω της αναμείξεως τους στα Δεκεμβριανά του 1944 (12/’44 – 1/’45) ανοίγοντας πυρ, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ronald Scobie εναντίον των διαδηλωτών από το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας. Οι Αμερικανοί πάλι, θεωρούνταν μη αξιόπιστοι λόγω της Χούντας και του Κυπριακού: Σύνθημα του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου (1919-1996) από τα προεκλογικά μπαλκόνια ήταν «Έξω οι βάσεις του θανάτου«, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» – άλλο αν ελέγοντο γιατί εκπροσωπούσαν το τότε αντιαμερικανικό αίσθημα, λόγω της επιβολής της δικτατορίας η οποία θεωρούνταν υποκινούμενη και ξενόφερτη.

Εν ολίγοις και επιγραμματικά, οι θεωρούμενοι φίλοι και σύμμαχοι, πάντα διέψευδαν τις προσδοκίες των Ελλήνων. Τώρα με την επίσκεψη στην Αθήνα του Ρώσου προέδρου (πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2012), οι προσδοκίες είνα και πάλι μεγάλες: Σε μια πορεία επιβεβλημένη από τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία και τις λύσεις τις επιβαλλόμενες από ΕΕ και Ταμείο, η συνδρομή της φίλης χώρας Ρωσίας, είναι επιζητούμενη – και από τα πολιτικά τεκταινόμενα, αλλά και από την ιδιαιτέρως ευαίσθητη θέση της χώρας στη ΝΑ Μεσόγειο με τα προβλήματα που εκπηγάζουν από τη γείτονα Τουρκία – αλλά και εκ παραλλήλου αγγίζοντας, την προάσπιση και αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικπών πηγών του θαλάσσιου και χερσαίου εδάφους, ως και του συνόλου των εδαφών της επικράτειας της.
Ακολουθεί σχετικό άρθρο για τους δεσμούς Ρωσίας – Ελλάδος.

Την παραμονή της επίσκεψής μου στην Αθήνα, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες της «Καθημερινής», μιας από τις πιο δημοφιλείς και έγκυρες ελληνικές εφημερίδες, μερικές σκέψεις μου για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα. Εκτιμούμε τις μακραίωνες […]

via Άρθρο Πούτιν στην «Κ» – Ρωσία και Ελλάδα: συνεργασία για ειρήνη και ευημερία — Greek National Pride
Άφιξη Πούτιν στο Άγιον Όρος: 28/5/2016

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s