Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς την Ελλάδα

Bernard-Henri Lévy: Si la Grèce meurt, Europe meurt aussi

Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ – Συνέντευξη στην εφημερίδα 6 Μέρες

Bernard-Henri Lévy – Αν η Ελλάδα πεθάνει, η Ευρώπη θα πεθάνει

Με τα βιβλία του, τις ταινίες του, τις πολιτικές και πολιτιστικές του δράσεις ο Μπερνάρ Ανρί Λεβύ είναι ο γνωστότερος Γάλλος διανοητής σήμερα. Πως βλέπει την Ελλάδα της κρίσης; Κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για το πως βλέπει και αισθάνεται τα πράγματα που συνθέτουν την από 4ετίας οικονομική κρίση, να ξεκίνησαν και να εκτυλίσσονται σήμερα, στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες έκαναν βλακείες, οι κυβερνήσεις τους υπήρξαν ανεύθυνες, η άρχουσα τάξη προδοτική, με αποτέλεσμα σήμερα να εκδηλώνεται ένας νεοφασισμός – στον αντίποδα της ελληνικής κουλτούρας, που προσβάλει βάναυσα ό,τι πιο ωραίο παρήγαγε η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα κα ιδιαίτερα η Ευρώπη, δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος, τη δική της υπευθυνότητα για το αποτέλεσμα του «ναυαγίου», ούτε και το μέγεθος των θυσιών που ζητάει από τον Ελληνικό λαό, ούτε και τo μέγεθος της καταστροφής αν η Ελλάδα θα αναγκαζόταν τελικά να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Μένω έκπληκτος όταν βλέπω πως αυτό το ζήτημα, αντιμετωπίζεται με σκέτες λογιστικές πράξεις, σαν μια υπόθεση μακρο-οικονομικών.

English: Temple of Hephaestus (Theseion), Anci...

English: Temple of Hephaestus (Theseion), Ancient Agora, Athens, Greece. Ελληνικά: Ναός του Ηφαίστου (Θησείο), Αρχαία Αγορά, Αθήνα, Ελλάδα. (Photo credit: Wikipedia)

Η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα. Είναι ο ένας από τους τρεις κεντρικούς άξονες που συνθέτουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα – οι άλλοι δύο είναι ο Ρωμαϊκός και ο Εβραϊκός. Λοιπόν κάτι δεν πάει καλά εδώ, δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν, αλλά δεν φαίνεται πως συνομιλούμε με τους γενήτορες μας, με μια χώρα γενεσιουργό μας, με μια χώρα από όπου εκπορευτήκαμε και πήραμε τα χαρακτηριστικά της φυλής μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε σα να ήταν η Ελλάδα ένα οποιοδήποτε κράτος. Ασφαλώς, αυτή η εαισθησία λείπει παντελώς από τους σημερινούς συνομιλητές της Ελλάδας. Η ιδέα ότι η Ελλάδα δεν είναι η Ιρλανδία, ή η Λεττονία, η ιδέα που ούτε στον ίδιο το Θεό αρέσει, ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ αυτομάτως, καταλύει κάθε ευρωπαϊκή έννοια, την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης, του πολιτισμού της – κι αυτό δεν μοιάζει να αγγίζει τη Μέρκελ ή τον Ολάντ. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης φέρει μια λίαν βαρύνουσα υπευθυνότητα σ’ αυτά που εκτυλίσσονται. Οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες επίσης. Οι οικονομικοί οργανισμοί που άφησαν να ξεφύγουν τα πράγματα και καλύπτουν όλες τις ατασθαλίες των πολιτικών επίσης. Όμως οι πολιτικοί δεν μπορούν άλλο να κρύβονται για να καλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Η ερμηνεία «εμείς δεν φταίμε αλλά ο διπλανός μας«, είναι το ίδιο μ’ αυτή της στρουθοκαμήλου και είναι η χειρότερη υπηρεσία προς την Ελλάδα και τους πολίτες της.

English: Bernard-Henri Lévy at Tel Aviv Univer...

English: Bernard-Henri Lévy at Tel Aviv University. Photo by Itzik Edri. (Photo credit: Wikipedia)

Λοιπόν ποια είναι η συμβουλή μου; Δεν έχω, δεν επιτρέπεται να έχω. Ο πόνος των Ελλήνων, η ταπείνωση, η τραγωδία που ζουν σε καθημερινή βάση, είναι πράγματα φριχτά για να μου επιτραπεί να δίνω μαθήματα απ’ έξω, εκ του ασφαλούς. Αν ήμουν εγώ Έλληνας; Αν ήμουν αυτό που είμαι και επιπλέον Έλληνας, θα έκανα και θα έλεγα πράγματα. Θα προσπαθούσα να συμβάλω σε ένα κίνημα πολιτών που θα έκανε τον απολογισμό της καταστροφής, θα προσπαθούσα να προτείνω λύσεις. Βλέπω διανοουμένους, οικονομολόγους, ό,τι απέμεινε απ’ τους συνδικαλιστές, υπαλλήλους τραπεζών ανέργους, δημοσιογράφους να οργανώνουν μεγάλες συγκεντρώσεις όπου θα ετίθενταν τα ζητήματα αυτά, θα αναλύονταν τα λάθη και θα προτείνονταν λύσεις. Σε παρόμοιες καταστάσεις όταν μια χώρα βρίσκεται όχι απλά σε κρίση, αλλά σε μια αγωνία, πιστεύω στη συλλογικότητα. Οι τεχνοκράτες που μας οδήγησαν στον τοίχο, που σας οδήγησαν στον τοίχο, δεν μπορεί πλέον να είναι πιστευτοί. Ως προς το ότι δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει δημοκρατία τη στιγμή που κυβερνούν οι αγορές σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας, αυτό με βρίσκει εν μέρει σύμφωνο. Αλλά ένας λόγος ιδιαίτερα ισχυρός που θα ‘πρεπε να μας ωθήσει να ξαναπάρουμε την πρωτοβουλία, να ξαναβρούμε τη χαμένη μας δύναμη. Η Ελλάδα δημιούργησε τη δημοκρατία δεν είναι έτσι; Ε λοιπόν ας ξανακάνει το ίδιο! Ονειρεύομαι συνελεύσεις πολιτών που αδράχνουν από τα προβλήματα της κρίσης προσπαθώντας να την ξεπεράσουν. Αν η Ελλάδα δεν επιβιώσει, το ίδιο θα συμβεί και με την Ευρώπη. Έτσι απλό είναι. Γι’ αυτό αποφάσισα να έρθω εδώ, στην Αθήνα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο, η Ευρώπη επίσης. Διότι η Ευρώπη είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα είναι η Ευρώπη. Δεν έχω κάτι προσωπικά ενάντια στη Μέρκελ. Πιστεύω πως μαζί με τον Ολάντ και τους άλλους κάνουν ό,τι μπορούν. Είναι όμως ως προς το βάρος της διάστασης του ζητήματος που μου φαίνονται τελείως τυφλοί.

Zappeion, Athens, Greece.

Zappeion, Athens, Greece. (Photo credit: Wikipedia)

Κατά βάθος θα σας πω σε τι ονειρεύομαι. Θυμάστε το μεγάλο κίνημα των Φιλελλήνων που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα; Ο Βύρων, ο Λαμαρτίνος, ο Σατωμπριάν. Όλη η ευρωπαϊκή διανόηση στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων. Ε λοιπόν ναι, σ’ ένα νέο, ανάλογο κίνημα προσβλέπω και μόνο από εκεί θα μπορέσουν να αντληθούν μαθήματα. Η νίκες των Μπαράκ Ομπάμα, Φρανσουά Ολάντ, θα πρέπει να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της σωτηρίας της Ευρώπης. Αυτό παίζεται σήμερα. Τα νήματα του δράματος κινούνται, πίσω από την τύχη της Ελλάδας. Υπάρχει φυσικά και η Συρία, το Ιράν που θα ‘πρεπε να εμποδιστεί από το να κατέχει πυρηνικά όπλα. Αλλά πάνω απ’ όλα βρίσκεται ο προγραμματισμένος θάνατος της Ευρώπης, αυτή η ευρωπαϊκή αγωνία που τα πρώτα της συμπτώματα αφουγκραζόμαστε και αισθανόμαστε στην Αθήνα. Το αν η οικονομική κρίση θα μπορέσει να παραχωρήσει τη θέση της σ’ ένα καλύτερο κόσμο, είναι κάτι όχι απλά ρομαντικό, αλλά δίκαιο. Διότι η εναλλακτική είναι πεντακάθαρη.

Ή θα σώσουμε την Ελλάδα, άρα την Ευρώπη, ή θα πεθάνουμε μαζί της. Ευρώπη ή θάνατος. Μια καλύτερη Ευρώπη ή θάνατος. Μια Ευρώπη που υπερνικά την κρίση ή βαρβαρότητα. Έτσι απλά.

Συνέντευξη (Γαλλικά) στη Σταυρούλα Παπασπύρου / ΜΤΦ Λ.Σ.Α Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s