Πιο αληθινός κι απ’ τον αληθινό

AQ Zorba el Griego

Image via Wikipedia

Anthony Quinn, 1915 – 2001 (86)

Γεννημένος στη Chihuahua του Μεξικού μεγάλωσε στη Καλιφόρνια (Los Angeles) όπου μετοίκησαν οι γονείς του. Αν και  έστω πολιτογραφηθείς μετέπειτα, Αμερικάνος, ο Anthony Quinn θα μπορούσε να μπερδέψει τον οποιοδήποτε στην Ελλάδα για την εθνικότητα του. Με το αδρό, ατημέλητο ύφος, τη φυσική του «αψάδα», το καλόκαρδο ανοιχτό χαμόγελο του, το ηλιοψημμένο του πρόσωπο με τα αεικίνητα μάτια, ένας πιο «αληθινός Ζορμπάς απ’ τον αληθινό»,  θα περιφερόταν στους δρόμους του μικρού Ελληνικού χωριού και όλοι θα τον γνώριζαν με το μικρό του όνομα: «Γειά σου Αντώνη!» θα τον χαιρετούσαν οι κάτοικοι του χωριού στο καφενείο, στους δρόμους, παντού.

Κι εκείνος με το φαρδύ του χαμόγελο θα τους αντιχαιρετούσε: «Γειά σου κυρ Νίκο»! και θα καθόταν παρέα να πιει τον καφέ του ελληνικός – όπως όλοι οι ντόπιοι.

Το έργο Alexi Zorbas, περιλαμβάνει τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που μένει πάντα αξεπέραστη, φρέσκια, με τη σφραγίδα του Ελληνικού Χώρου και Ιδιοσυγκρασίας, με όλα τα συστατικά που καθορίζουν την Ελληνική φυλή ανέπαφα και ατόφια. Όταν την ακούει κανείς πλημμυρίζει ευφρόσυνη διάθεση, γίνεται Ζορμπάς που είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του —αν και αποτραβημένος σ’ ένα μακρινό χωριό της Κρήτης, γιατί είχε όλη τη καθαρότητα της ψυχής του ατόφια.
Imdb —Anthony Quinn

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.